Vzpieračský sviatok

1983

V tomto roku sa v Štúrove uskutočnil Československý a Svetový pohár vo vzpieraní. Naše mesto hostilo najlepších vzpieračov nielen z vtedajšieho Československa, ale celého sveta. O podujatie bol obrovský záujem a diváci  v preplnenej miestnej hale mohli vidieť úžasné výkony, nové rekordy, a takých borcov ako Didyk, Martinez, Cioroslan, Khek Sršeň, Bartoň alebo Čiernik. Médiá písali a hovorili o vydarenom vzpieračskom sviatku.

Svetový pohár sa uskutočnil v novembri 1983

2023

Štyridsať rokov po slávnom podujatí sa v našom meste uskutočnili Majstrovstvá SR vo vzpieraní. Od vydania súťažného kalendára na rok 2023 bolo jasné, že týždeň po jarmoku sa uskutoční najväčšia domáca akcia vzpieračov v predolympijskom roku. Tá istá hala hostila najlepších silákov z celej republiky. Aj keď miestny oddiel usporadúva po dlhé roky rôzne súťaže a preteky, medzi inými aj známy Memoriál Miloša Zelinku, Majstrovstvá Slovenska dorastencov a dorasteniek, juniorov a junioriek, mužov a žien, finále Extraligy mužov a žien je udalosť, ktorá sa koná len raz ročne a zaslúži si perfektnú organizáciu a veľkú pozornosť. Okrem štandardného zabezpečenia bolo potrebné zabezpečiť napríklad online vysielanie alebo zázemie na antidopingovú kontrolu pre príslušné orgány.

Prítomná bola nielen slovenská pretekárska špička, ale aj funkcionári SZV na čele s ich predsedom Tomášom Chovancom. Po vážení, nástupu pretekárov a štátnej hymne sa súťažilo od piatka popoludnia, keď boli na programe  dorastenci, juniori a muži v hmotnostnej kategórii 55 až 81 kg. Už prvý deň bol úspešný pre štúrovský oddiel, Michal Beláň sa stal majstrom a Attila Batka skončil druhý vo svojej kategórii.

Dňa 21. októbra boli na rade ťažké váhy. Vzpierači bojovali nielen o tituly majstra Slovenska, ale aj za svoje družstvá v Extralige, až do večerných hodín Najhodnotnejší výkon podal reprezentant Sebastian Cabala ktorý získal 386,744 Sinclairových bodov za svoje výkony.  V sobotu zavítal medzi slovenskú vzpieračskú elitu viceprezident IWF (Medzinárodná vzpieračská federácia) Attila Adamfi. Počas svojej návštevy sa stretol aj s primátorom mesta Štúrovo  a riaditeľom MŠO Šťúrovo . Na záver odovzdal medaily najlepším vzpieračom.

Sebastian Cabala majster SR do 81 kg výkonmi – trh 139 kg a nadhod 160 kg

Nedeľa patrila nežnému pohlaviu. Okrem individuálnych súťaží to bolo aj finále ženskej Extraligy. Extraligu vyhrali vzpieračky z Trenčína, domáce družstvo dievčat vo svojej premiére v Extralige skončilo na peknom siedmom mieste z desiatich tímov. Domáca dorastenka Barbara Páldiová získala zlato do 55 kg. Zrodil sa aj jeden národný rekord, Lucia Kršková vo svojom treťom pokuse v trhu zvládla 87 kg a stanovila tak nový slovenský rekord v kategórii žien do 64 kg. Za tri dni sa na pódiu predstavilo 110 vzpieračov a vzpieračiek.

Medaile ktoré sa dostali na krk najlepším, diplomy, oficiálny plagát a banner šampionátu navrhla členka miestneho oddielu Laura Batková. Súbežne so súťažami prebiehalo aj vzdelávanie – školenie rozhodcov I. a II. stupňa, v piatok teoretická časť bola vykonaná v zasadačke MŠO Štúrovo, praktická časť, rozhodovanie a riadenie súťaží  priamo na Majstrovstvách SR.

Vďaka usporiadateľom, pretekárom a divákom trojdňový silácky maratón sa skončil úspešne a tak opäť môžeme hovoriť o vydarenom vzpieračskom sviatku.

Všetky výsledky nájdete na: https://www.vzpieranie.sk/

Attila Batka
Michal Beláň
Adrian Šmelko
Barbara Páldiová
Réka Batková
Laura Batková

25.10.2023