Súlyemelő ünnep

1983

1983-ban Párkány városában megrendezték a Csehszlovák és a Világ Kupa súlyemelő versenyt. A város a legjobb súlyemelőket látta vendégül, nemcsak Csehszlovákiából, hanem az egész világból. Az esemény népszerű volt, a helyi terem zsúfolásig megtelt nézőkkel, akik lenyűgöző teljesítményeket láthattak, új rekordokat, és olyan neves súlyemelőket, mint Didyk, Martinez, Cioroslan, Khek Sršeň, Bartoň vagy Čiernik. Az esemény sikeres volt, és a média is sokat írt és beszélt róla.

A Világ Kupát 1983 novemberében rendezték

2023

2023-ban, negyven évvel az emlékezetes verseny után, Párkány adott otthont a Szlovák Súlyemelő Bajnokságnak. Az év versenynaptárában már korábban megjelent, hogy a vásárt követő héten lesz a legnagyobb hazai súlyemelő esemény az olimpiát megelőző évben. A versenyt ugyanabban a teremben tartották, ahol a legjobb súlyemelők mérték össze erejüket 83-ban.  Párkányban hosszú évek óta rendeznek különböző súlyemelő versenyeket, de a Szlovák Súlyemelő Bajnokság és az Extraliga döntő csak évente egyszer kerül megrendezésre, mely nagy figyelmet és tökéletes szervezést igényel. Az eseményen a szokásos dolgokon kívül oda kellett figyelni olyanokra is mint az online közvetítés és az antidopping ellenőrzés bebiztosítása.

A versenyen részt vett a szlovákiai súlyemelők legjobbjai, valamint a Szlovák Súlyemelő Szövetség vezetői, mint például Chovanec Tomáš a szövetség elnöke. A pénteki nap az ifjúságiak, juniorok és férfiak kategóriáról szólt 55-től 81 kg-ig. Már az első napon a helyi csapat szép eredményeket ért el – Beláň Michal bajnok lett, Batka Attila pedig második helyen végzett saját kategóriájában.

Október 21-én a nehézsúlyú súlyemelők léptek színpadra. A versenyzők nemcsak a Szlovák Bajnokság címeiért versenyeztek, hanem az Extraliga csapataikért is. A legjobb teljesítményt Cabala Sebastian nyújtotta, aki bemutatott eredményeiért 386,744 Sinclair-pontot szerzett. Szombaton az IWF (Nemzetközi Súlyemelő Szövetség) alelnöke, Adamfi Attila is megjelent a versenyen, találkozott a város polgármesterével és a helyi sportegyesület igazgatójával, majd átadta a versenyzőknek az érmeket.

Cabala teljesítménye: szakítás 139 kg és lökés 160 kg

Vasárnap a nőké volt a főszerep. Ezen a napon az egyéni versenyeken kívül az Extraliga döntője is megrendezésre került, amit a Trencsén súlyemelő nők nyertek. A helyi lányok csapata pedig a hetedik helyen végzett a tíz csapat között az Extraligában. Páldiová, Barbara a helyi ifjúsági súlyemelő, aranyérmet szerzett a 55 kg-os súlycsoportban, és Kršková Lucia új szlovák rekordot állított fel a női 64 kg-os kategóriában. A három nap alatt 110 súlyemelő mutatta meg tudását Párkányban.  

Az érmeket, okleveleket, hivatalos plakátot és a bajnokság bannerét a helyi súlyemelő egyesület tagja, Batková Laura tervezte. A versenyek mellett a új bírók is képzésben részesültek. Pénteken a tanulás elméleti része zajlott, majd a gyakorlati rész és a versenyek irányítása a Szlovák Bajnokságokon folytatódott.

Az esemény szervezői, versenyzői és nézői köszönhetően a háromnapos súlyemelő maraton sikeresen lezárult, és ismét beszélhetünk egy sikeres súlyemelő ünnepélyről.

Az összes eredmény megtalálható a következő weboldalon: https://www.vzpieranie.sk

Batka Attila
Beláň Michal
Šmelko Adrian
Páldiová Barbara
Batková Réka
Batková Laura

2023.10.25