Cesta za úspechmi

Vráťme sa  do neďalekej minulosti. V druhom polroku 2015 a v prvej polovici roku 2016 v Štúrove neexistoval dorastenecký futbal. Tvrdou prácou funkcionárov a budúcich trénerov mužstva Molnár – Saláta sa podarilo poskladať káder, ktorý bol prihlásený do V. ligy. Viacerí hráči sa vrátili do Štúrova z iných klubov, niektorí zreštartovali svoju kariéru, nakoľko prestali hrať futbal, prišli hráči zo žiackeho mužstva a boli aj takí, ktorí práve začali hrať futbal, teda úplní nováčikovia.

Deň 13. august 2016 sa dá nazvať aj reštartom dorasteneckého futbalu v našom meste. Hral sa prvý majstrovský zápas po letnej príprave, v horúcom počasí sme hostili Šahy. V 30. minúte sa zranil brankár Fazekas,, do brány sa presunul Rišňovský a gólmi Bircsáka a Tégena P. vyhrali 2:1. Tak ako prvý zápas, ani ostatné neboli jednoduché pre mladý kolektív, ktorý mal najnižší vekový priemer v súťaž. Napriek ťažkostiam a fyzickému hendikepu zvíťazilo futbalové umenie a mužstvo skončilo na druhom mieste, ktoré zaručilo postup do vyššej súťaže.  V júni 2017 sme sa výberom hráčov U17 zúčastnili medzinárodného turnaja vo Francúzsku. Úspech zvýšil záujem iných hráčov z okolia, ktorí prejavili chuť hrať za naše mužstvo. Tým sa zvýšil počet hráčov až tak, že na našu veľkú radosť sme museli vytvoriť aj B mužstvo.

Ako nováčik IV. ligy sme na konci ročníka oslavovali tretie miesto. Aj bronzová priečka stačila na postup do III. ligy. V tom čase B mužstvo účinkovalo v okresnej súťaži s mladšími hráčmi a v konečnom zúčtovaní skončilo na druhom mieste. Potom sa vytvorili dva silné výbery mladších a starších dorastencov, ktoré boli konkurencieschopné v silnej III. lige proti súperom z väčších miest a so širšou futbalovou základňou. Dôkazom je konečné jedenáste miesto U17 a hlavne tretie miesto  U19. Pred našimi chalanmi boli len futbalisti zo Šale a postupujúce Partizánske. Naopak, za Štúrovom sa umiestnili Galanta, Sereď, Levice alebo Hlohovec. V pamäti nám zostane zápas proti lídrovi ligy z Partizánskeho, keď  v napätej atmosfére už za 28. minút gólmi Križana, Mányu a Kilára vyhrávali naši chlapci 3:0 a zápas sa skončil výhrou 3:1. Mladí futbalisti narodení v rokoch 2000 a 2001 sa postarali o veľký úspech štúrovského dorasteneckého futbalu.

Ďalší ročník už nebol výsledkovo tak úspešný. Mladší hráči z U17 vypomáhali personálne slabšie obsadenému tímu U19. Napriek týmto ťažkostiam mladší dorast skončil jedenásty a starší štrnásty. Po zvážení všetkých faktorov na súťažný ročník 2020/21 bol dorast prihlásený do IV. ligy. Táto sezóna bola pandemická, odohrala sa len polovica zápasov a bielo-čierni skončili na druhom mieste.  O rok mužstvo opäť bojovalo o najvyššie priečky a opäť z toho bolo už obvyklé druhé miesto, ktoré sa potvrdilo až v poslednom zápase doma proti Kolárovu. Už v prvej minúte gólom Sókiho domáci išli do vedenia, hostia vyrovnali, ale víťaznú bodku za sezónou dal Tégen D. tri minúty pred koncom. A prišiel víťazný ročník 2022/23, systematická práca a vylepšená infraštruktúra (umelé osvetlenie na tréningovom ihrisku, automatický zavlažovací systém na hlavnej hracej ploche, nové striedačky, zrekonštruovaná šatne a sociálne zariadenia, vynovená vstupná hala), priniesli svoje ovocie. Základy celkového víťazstva boli položené už na jeseň, vypracovaný jedenásťbodový náskok sa síce na jar zmenšil po preradení niektorých hráčov k mužstvu dospelých, zraneniach, študijných povinnostiach, ale v zápase pravdy na domácom trávniku v 76. minúte skóroval Molnár M. a po víťazstve 1:0 nad Starým Tekovom si mužstvo U19 mohlo zakričať: Sme majstri! 

Za spomínané obdobie nastúpilo za Štúrovo veľa talentovaných, perspektívnych a dobrých hráčov, odohralo sa množstvo zaujímavých, napätých a dramatických zápasov či už s priaznivým výsledkom pre nás, remízou alebo prehrou na konci. Dlhoročná práca dozrela a môžeme oslavovať  majstrovský titul. Vďaka patrí všetkým, ktorí hocijakým spôsobom prispeli k týmto plodným ôsmim rokom – hráčom, trénerom, športovému manažérovi, vedúcim mužstvám, usporiadateľom, hospodárkam, správcom futbalových ihrísk a v neposlednom rade rodinám a fanúšikom štúrovského mládežníckeho futbalu. A ako spieva kapela Queen, The Show Must Go On, tak aj u nás milí dorastenci show musí pokračovať!    

Pocestujme časom a pozrieme sa na hlavných aktérov spomínaného obdobia

2016/17

.

2017/18

.

2017/18 B mužstvo

.

2018/19 U19

.

2018/19 U17

.

2019/20 U19

.

2019/20 U17

.

2020/21

.

2021/22

.

2022/23

22.6.2023