XXX. Gúta Kupa

2023 augusztus 10-13 között került megszervezésre a 30. Gúta Kupa, mely a kézilabdázók felkészülésében az első torna a nyáron. A négy napos rendezvényt a gútai vásár időpontjában tartják, így az esemény hangulatát a több száz sportoló még nagyobb ünneppé teszi, sőt már-már úgy tűnik a vásár van a sportolók kedvéért. Idén Párkányt két kategóriában képviselte egyesületünk. Idősebb és fiatalabb diáklányaink pakolták meg bőröndjeiket, karolták fel a matracokat és hálózsákokat a négy napos kalandra. A gútai szlovák általános iskola tornatermét kaptuk szállásul, melyet igazán értékelt szakosztályunk, hisz lévén csak mi voltunk oda szállásolva, viszonylag jól tudtunk pihenni a kimerítő hétvége alatt.

Csütörtök délután már a pályán volt a helyünk, hisz mindkét kategória megkezdte a tornát. Míg fiatalabbak Lég csapata ellen játszottak, addig idősebbek rögtön a torna favoritját, a házigazdát igyekeztek legyőzni. Az első nap végén a hagyományos fáklyás felvonulásra került sor, melyen nagy élvezettel vettek részt a gyerekek. A nap végét szabadtéri diszkó zárta. Az első nap ingerei után belecsöppentünk a torna javába. Délelőtt a kisebbek Szenc ellen, az idősebbek Nyárasd ellen küzdöttek meg. Délután újabb két mérkőzést játszottak a csapatok, ekkor az idősebbek találkoztak Szenccel, a fiatalabbak Gúta lány csapatával. A pénteki eredmények közül kiemelném a fiatalabb lányok Szenccel játszott mérkőzését, mely nagy hajrában döntetlenre sikerült. A szombati nap felért egy maratonnal. Látszódott a fáradtság, a meleg, a szabadtéri helyszínek nehézségei. Mindkét csapatunk több mérkőzést játszott. Az idősebb diáklányok Léggel, Tatabányával majd Naszvaddal kerültek pályára. Óriási mérkőzést láthattak azok, akik a Lég elleni csatát látták, hisz a 2×20 perces találkozó 7:6-ra végződött Párkány javára. Tatabánya ellen is nagyszerűen játszottak a lányok. A fiatalabb lányaink szombat délelőtt Gúta fiú csapata ellen léptek pályára, akik ellen 12:0-ra tudtak nyerni. Délután számukra már a helyosztókért játszódott, s a sors úgy hozta, hogy újra a fiúk ellen léptek pályára. Ez a mérkőzés is a lányok javára dőlt el. A harmadik szombati mérkőzésük már a 3. helyért játszódott, ahol a lányok Gúta lány csapatát kapták ellenfelül. A mérkőzés végén a párkányiak örülhettek a harmadik helynek. Vasárnap még egy mérkőzés várt az idősebb lányokra, akik a 7. helyért léptek pályára. A hét mérkőzés, melyen helyt kellett állniuk sokat kivett a lányokból, akik egy cserével indultak a tornára, s végül a 8. helyen zártak.

A Gúta Kupát nem szakmai színvonala miatt szeretjük. Sokkal inkább az összekovácsolódás, a tapasztalatszerzés, az önállóságra nevelés, a szórakozás és az öröm játék miatt veszünk részt rajta, melyről még soha nem jöttünk el úgy, hogy ne szeretnénk visszamenni. A fárasztó négy nap után rövid pihenő és regeneráció vár a gyerekekre és edzőikre, majd tovább folytatódik a nyári felkészülő.  Hajrá Párkány!

.

.

.

.

.

.

.

2023.8.15