A világjárvány árnyékában

2020. A párkányi sport mágikus éve lett. Nem csak azért, mert városunkban éppen száz évvel ezelőtt alapították az első sportklubot, a Párkányi Torna Egyletet, hanem azért is mert ez alatt a száz év alatt most először kellett világjárvány miatt megállítani a sporttevékenységet. A Párkányi Torna Egylet az első, feljegyzett és szervezett sporttevékenység űzésére szolgáló klub volt városunkban. 1920-ban alapították. A jeles dátum minden sportbarát számára kedvesnek kell legyen, hisz innentől kisebb-nagyobb kihagyással mindig volt lehetőség a testkultúra gyakorlására és fejlesztésére a városban. Éppen ezért a száz év megünneplését kötelességünknek érezve már évekkel korábban elkezdtük jubileumi rendezvényre a felkészülést. Korabeli dokumentumokat kutattunk fel, fényképeket gyűjtöttünk be, elbeszélgettünk a még élő sportolókkal. A kutatásból összeállított kiadvány publikálását terveztük, számtalan ötlet fordult meg a fejekben: emlékmérkőzések, emléktornák, kiállítás szervezése. Néhány ötlet csak megfordult, néhány szervezése elkezdődött. Akkor még senki nem sejtette, hogy a fele sem valósulhat majd meg abból amire készülünk. Tavaszra megállt a sportélet. Minden esemény háttérbe került.

Halasztott mérkőzések, törölt bajnokságok (labdarúgás, kézilabda), rövidített bajnoki idények (asztalitenisz, súlyemelés) vagy éppen meg sem valósított versenyek (tenisz, ökölvívás) váltották fel az addig aktív sportéletet. Egyesületünk minden bevételétől elesett, nem lehetett bérbe adni termet, a Sporthotel nem működött, a városi támogatás csökkent, ezekről a negatív hatásokról korábbi írásainkban olvashattak. Februárban még éppen megszerveztük a 4. Sportbált, de a Zelinka Miloš emléktornánkat már nem szervezhettük, a sportbarátok nem örülhettek a rendszeres boxgálának sem és még számtalan más helyi sportesemény is elmaradt. A nyári táborok, mint a Saláta Kornél labdarúgó tábor, asztalitenisz tábor sem szerveződött meg, melynek oka leginkább a szervezésre maradó rövid idő, az információk káosza és az érthetetlen rendeletek voltak.

Minden szakosztályunk bizakodva várta az új idényt, de október végére nem javult a járványhelyzet, sőt még helyszíne is lettünk az országos tesztelésének. A párkányi öt tesztállomásból hármat a VSE falai között bonyolítottak, bonyolítottunk le. Az egyéni sportágak, mint a tenisz a pandémia ellenére is jól tudott készülni az új idényre, megrendeztük a 4. Tenisz tábort. Azonban hasonlóan a többi sportágéval a teniszidény is stoppot kapott. Mindenféle történés ellenére egyesületünk igyekezett optimista maradni és továbbra is tervezni, dolgozni és edzeni.

A 4. Tenisz tábor résztvevői

A kerékpárral munkába országos verseny a hagyományos május helyett szeptemberben bonyolódott le. Párkány a maga résztvevői számával olyan városokat előzött meg, mint Losonc, Dunaszerdahely vagy Nagymihály. Úgy látszik a nehéz időkben is összetart a lakosság és továbbra is fontos az egészségünk megóvása és az egészséges életkörnyezet fenntartása.

Csehországi utánpótlás csapat edzése

Az edzőtáborok szervezése terén az év fantasztikusan kezdődött. Sorra jöttek a csapatok, hogy legdélebbi szlovák város sportegyesületénél edzőtáborozzanak. Január másodikán 80 apró láb lepte el a hotelt. Az ŠK Juventa gimnasztika edzőtábort tartott nálunk. Pozsonyi vendégeink egy hétig élvezték vendégszeretetünket. Az év elején sorban jöttek a csapatok. Mind a téli felkészülésüket végezték el nálunk. Nekik köszönhetően több felkészülési mérkőzést játszottunk ellenük. A nyári idény is jól sikerült. A klasszikus fürdővárost látogató turisták mellett több sportcsapat érkezett hozzánk, hazulról, de külföldről is. Csehországból a Buď fér nevű csapat jött az élén a volt párkányi játékossal Rudolfom Budiš-sal. A Barca Academy Hungary két turnust töltött nálunk. A szállással, étkezéssel, edzések körülményeivel kapcsolatos elégedettségüket személyesen és a szociális médián is hangoztatták, kiemelve a fő labdarúgópálya minőségét és azt, hogy minden egy helyen található, amely edzőtáborok terén hatalmas potenciál klubunknak. Természetesen a nálunk töltött idejüket mi is kihasználtuk edzőmérkőzésekre, így többször is kiálltak a csapatok egymás ellen.

Rugalmas téli felkészülés – forrás: FB ŠK Juventa Bratislava

A magyar rögbiválogatott már szinte haza jár az egyesülethez. Idén is több korosztállyal látogattak meg minket. A hotelünk a konferencia teremmel és edzőpályánk a legtöbb válogatott mérkőzésük előtti felkészülés helyszíne.

Magyar kadét és junior rögbiválogatott Párkányban – forrás: FB Magyar Rögbi Szövetség

Az év elején, megépítésének 40. évét ünnepelte a Sportolók háza, melynek előcsarnoka új arculatot kapott. A felújítás után sportolóink és a hozzánk látogató vendégek most már kulturált körülmények között leülhetnek és fel is frissíthetik magukat az előcsarnokban üzemelő automaták álltal.

1980 – 2020

2019 nyarán a Szlovák Labdarúgó Szövetség pályázatára pályáztunk, mely a labdarúgó szakosztályok infrastruktúrájának bővítésére és felújítására lett kiírva. Az uborka szezon ellenére klubunk megterveztette a pályázat által kiépítésre vagy felújításra szőtt terveket. Ide tartozott az automata öntözőrendszer, a labdarúgó pálya kerítésének felújítása, a fedett lelátó modernizálása és a kispadok cseréje is. Az igényelhető maximális összeg 50 000 euró volt, melyet több feltétel teljesítése után lehetett megpályázni. Ilyen fő feltétel volt az utánpótlással való aktív munka. A 2019/20-as idényben egyesületünknek 8 utánpótlás korosztályú csapata volt és több mint 100 gyereket mozgattunk meg labdarúgásban. Így optimisták voltunk a pályázat bírálatával kapcsolatban. Az eredmények kihirdetése után egyik szemünk sírt, hisz egyesületünk „csak“ 10 000 eurót nyert, másik viszont örült, hisz újra fejlődhetünk. Végül a sok-sok tervből az automata öntözőrendszert választottuk. A munkákat az őszi bajnokság lejátszása után terveztük megkezdeni. A munkák, a pályázat kiszámlázása és elszámolása 2020 novemberében be is fejeződött. Az öreg öntözőrendszert továbbra is használni fogjuk az edzőpályánk öntözésére. Így ez a két öntözőrendszer most már lehetővé teszi, hogy mindkét pályánk gyepe napi öntözést kaphasson, mely nagyban növeli a fű minőségét és puhítja a pályákat.

Elmondhatjuk tehát, hogy a SZLSZ pályázatain már kétszer is nyerni tudtunk, melyek révén a labdarúgó szakosztály öltözői, mosdói és az öntözőrendszer is kiépült.

Az új automata öntözőrendszer

A nemzeti sportszövetségek által adott támogatások mindegyikét az utánpótlásba fektetjük. Vásároltunk salakot a teniszpályára, több új edzőeszközt, felszerelést is ezekből a pénzekből szereztünk be. A Nyitra Megyei Önkormányzat pályázatán nyert összeget a nyári tenisztáborba fektettük, a VSE mellett működő szülői szövetség pedig modern, új audio rendszert vásárolt a labdarúgó pályára. Az új, nem recsegő rendszert sajnos a szurkolók még nem hallhatták meg, de a környékünkön élő párkányiak biztosan észrevették a különbséget, mikor a rendszer kipróbálásra került.  Úgy szólt az AC/DC mint egy igazi rockkoncerten. Egyesületünk nem feledkezik meg a másik csapatsportágáról sem, ahol a zenének és technikának szintén fontos szerep jut. Ezért a sportcsarnok is kapott egy új, hordozható, nagy teljesítményű audio rendszert melyet két mikrofonnal is kibővítettünk, így az a súlyemelő versenyeinken, vagy bármely más sporteseményen is használható majd. Végezetül pedig beküldtük az új pályázatiinkat a 2021-es évre a Nyitra Megyei Önkormányzathoz, és bízva reméljük, hogy a következő évben is nyerni tudunk. Új bútor – székek és asztalok – kerül az üléstermünkbe is, mely a halasztott ünnep miatt még nem került a helyére.

Dolgozunk további terveink megvalósításán is, az említett labdarúgó pálya modernizálásán, a szauna beüzemelésén, a Relax helységek megújításán, a konditerem felújításán és nagy álmunkon, a hotel rendbetételén is.

Tervek, melyek megvalósításra várnak

Egy ilyen kaotikus év után már csak egyet kívánhatok, ennél jobb új évet mindenkinek!

Tóth Zoltán – igazgató VSE Párkány

2020.12.10