Úspešný rok dorastencov

V predchádzajúcom súťažnom ročníku boli mužstvá dorastencov odhlásené zo súťaže III. liga, kvôli malému počtu hráčov a následne preradené o dve súťaže nižšie podľa súťažného poriadku. Klub prišiel o väčšinu hráčov z tejto vekovej kategórie, ktorí prestúpili do iných klubov na okolí. Behom obdobia, v ktorom nebol dorast, bolo cítiť záujem hráčov opäť postaviť mužstvo v ďalšom súťažnom ročníku a tiež bol dopyt po mládežníckom futbale doslova hmatateľný.

V lete roku 2016 bolo mužstvo prihlásené do V. ligy Východ ZsFZ (po vylúčení mužstva najvyššia možná súťaž) a začalo sa so stavbou mužstva na novo od základov. Viacerí hráči sa vrátili do MŠO z iných klubov, niektorí zreštartovali svoju kariéru, nakoľko na rok prestali hrať futbal, prišli hráči zo žiackeho mužstva a boli aj takí, ktorí práve začali hrať futbal, teda úplní nováčikovia. V prvom roku rôznorodá skladba mužstva nepredpokladala výrazné úspechy a plány boli opatrné, skôr smerovali k ustáleniu kádra a prípravy mužstva na ďalší súťažný ročník, v ktorom sa opäť budeme môcť venovať  systematickej práci a postupovať do vyššej súťaže. Vekovo sme boli najmladšie mužstvo v súťaži a z kádra, s ktorým sme začali ročník, nám po skončení nám odišiel len jeden hráč, teda celé mužstvo by ostalo pokope, čo by nám pridávalo na šanci postúpiť.

V letnej, ale aj v zimnej príprave sme odohrali množstvo prípravných zápasov s vyrovnanou bilanciou, ale hrali sme s mužstvami z vyšších súťaží alebo proti dospelým mužstvám. Mali sme zápasový deficit po ročnom hernom výpadku, tak každá minúta na ihrisku v zápasovom zaťažení nás posúvala dopredu.

Začiatok jesennej časti bol ťažký, ale  jednoznačne nám ukázal nedostatky, na ktorých sme museli ešte popracovať. Zaostávali sme za ostatnými mužstvami hlavne fyzicky, čo vyplynulo z toho, že sme boli v priemere mladší aj o niekoľko rokov. Súperi hrali hlavne do tela a zo začiatku nám to robilo problémy, ale postupne sme sa s týmto faktom vyrovnali a dostali do zápasového tempa, jednoducho sme si zvykli na špecifiká tejto súťaže.

Po deviatom kole sme mali na konte nie veľmi lichotivé výsledky, keď sme zvíťazili v troch zápasoch, raz sme remizovali a päťkrát sme svojim súperom podľahli, so skóre 17:19. V tej dobe sme boli v tabuľke na 12.mieste. V tomto období sa nám vrátil do mužstva jeden z lídrov Sebastián Flender (dovtedy študentské povinnosti v Taliansku) a  od desiateho kola nastal zvrat k lepšiemu, odštartovali sme 14 zápasovú šnúru bez prehry, ktorá nás vykopla medzi mužstvá, ktoré hrajú o stupienok víťazov a môžu pomýšľať o postupe do vyššej súťaže. Do konca súťaže už sme prehrali len jeden zápas. Po jesennej časti sme zimovali na 7. mieste tabuľky, ale stratili sme brankára Kevina Fazekasa, ktorý bol najstarší hráč a bol oporou tímu. Žiaľ, musel podstúpiť vážnu operáciu kolena, tak nálada v mužstve nebola najlepšia. V zime kolektív sa zomkol, Gábor Meňhart perfektne zastúpil v bráne Kevina, dokonca sme mali šťastie aj v tom, že Tomáš Breszták, náš bývalý hráč, reštartoval svoju kariéru, pridal sa k tímu na konci zimnej prípravy a hneď sa nám menili ciele. Povedali sme si, že sa teda pokúsime sa o nemožné a zo siedmeho miesta skúsime na jar zabojovať a postúpiť už v tomto roku, nečakáme na ďalší, ako sme pôvodne plánovali.

Na jar sme išli od zápasu k zápasu, vytúžený cieľ nás posúval dopredu, hrali sme stále pod výsledkovým tlakom, teda dôležité bolo získavať body, a tomu sme podriadili všetko, od herného prejavu počnúc aj obmenu zostavy. Získali sme z 40 bodov z možných 45. Trochu nás ešte rozptýlila aj účasť na turnaji vo Francúzsku začiatkom júna, kedy gradujú súťaže. Mnoho zápasov sme boli nútení predohrať a z tohto dôvodu napríklad v máji sme odohrali 7 súťažných stretnutí, čo bola enormná záťaž na mužstvo. Osud k nám bol spravodlivý a do posledného zápasu sme museli nastúpiť proti priamemu rivalovi z Dvorov nad Žitavou na jeho pôde, ktorý mal rovnaký počet bodov ako my. Mužstvo, ktoré vyhrá, postúpi. Remíza vyhovovala nám, mali by sme lepšie vzájomné zápasy pri rovnosti bodov. Tento dôležitý zápas sme zvládli a vyhrali zaslúžene v pomere 3:1, čo nás udržalo na druhej priečke a zároveň zabezpečilo právom postup do vyššej súťaže. Jarnú časť v našej skupine sme vyhrali, a tým sme splnili naše ciele. Počas sezóny hráči S. Flender a A. Márton nastupovali aj za A mužstvo.

Od budúcej sezóny hráme v IV. lige juhovýchod a od prvého zápasu sa pokúsime o ďalší postup do III. ligy. Úspechy zvýšili aj záujem iných hráčov z okolia, ktorí prejavili chuť hrať za naše mužstvo. Tým sa zvýšil počet hráčov vo vekovej kategórii dorast až tak, že na našu veľkú radosť sme nútení zahlásiť ďalšie mužstvo do dlhodobých súťaží, a to do VI. ligy ObFZ Nové Zámky.

Za mužstvo  nastúpilo týchto 23 hráčov: Fazekaš, Meňhart, ČenkyHovan, Klincsek, Rišňovský, Bircsák, Volner, Flender, Harach, Tégen, Márton, Szőcs, Križan, Breszták, Csoka, Blaško, Sotkovszký, Golán, Labát, Ďuráč, Mánya a Glázer.

Ďakujeme chalani!

Gabriel Molnár – tréner

29. 6. 2017